maanantai 25. helmikuuta 2013

Projektinhallinnan lyhyt oppimäärä

Lähteminen jonnekin pienen lapsen kanssa on projekti.

Kuten kaikki projektien kanssa työskennelleet tietävät, projektiin kuuluu 1) suunnitteluvaihe, 2) toteutusvaihe, ja 3) jälkipyykki (arviointi). Suunnitteluvaiheessa laaditaan projektisuunnitelma, toteutusvaiheessa painetaan täysillä ja toivotaan parasta, projektin päätyttyä arvioidaan  tuloksia ja mietitään mikä meni pieleen.

Projektipäälliköiden (äiti) arkea helpottamaan olen laatinut yleispätevän projektisuunnitelmapohjan, jota voi soveltaa omaan projektiin (lapsen kanssa ulos lähteminen). Tapauskohtaisia poikkeamia voi esiintyä riippuen siitä, minne ollaan menossa. Kohde vaikuttaa myös projektin kokoon. Maitopurkin haku Valintatalosta on pieni projekti, kun taas vauvauinnissa käynti voidaan lukea keskisuureksi tai suureksi projektiksi, riippuen siitä menetkö vauvan kanssa kaksin, vai onko isä mukana.

1.1. Projektin aikataulu
Onnistumisen kannalta aikataulutus on lähes avainasemassa. Väsyneen tai nälkäisen lapsen kanssa lähteminen tietää vaikeuksia. Vauvaa ei myöskään ole suositeltavaa herättää kesken päiväunien, varsinkaan toppavaatteiden pukemista varten. Lisäksi vaippa on hyvä vaihtaa aina ennen lähtöä. Näiden kolmen ehdon toteutuminen vaatii usein ennakkovalmisteluja ja minuutin tarkkaa toimintaa.

1.2. Projektin resurssit
Projektin toteutuksessa tulee huomioida käytössä olevat henkilöresurssit. Niitä on yksi. Käytä harkiten, ja vältä ylimääräisiä toimia.

1.3. Projektin riskit
Käytännössä koko projektiin ryhtyminen on riski. Kaikki mitä projektin läpiviemiseen liittyy, sisältää riskin. Riskejä voi minimoida noudattamalla tarkasti aikataulua (ks. kohta 1.1.) sekä pakkaamalla hoitolaukkuun kaikki mahdolliset varusteet. Lisäksi auttaa, jos myös projektipäällikön unen- ja ravinnontarve on riittävällä tasolla tyydytetty.

1.4. Projektin ohjausryhmä
Projektilla on usein ohjausryhmä jolle projektipäällikkö raportoi projektin edistymisestä. Ohjausryhmä voi olla esim. ystävä jonka kanssa olet sopinut treffit kaupungille. Ohjausryhmää tulee tiedottaa viivästyksistä ("Myöhästytään 40 minuuttia") tai muista muutoksista ("Nähdäänkö sittenkin meillä").

1.5. Projektin osat
Kokonaisuuden hallinnoimiseksi projekti kannattaa jakaa pienempiin osiin. Usein seuraavan osion (toimenpiteen) aloittaminen edellyttää edellisen onnistunutta suorittamista. Seuraavassa esimerkissä on kuvaus projektin toteutusvaiheesta niin, että kokonaisprojekti on jaettu pienempiin osiin.

2. Projektin toteutus:
Ajoita lähtö 30-60 minuuttia päiväunien päättymisen jälkeen.
Vauvan herättyä syötä vauva; vaihda vaippa; pue vauvalle toppavaatteet (puuttuva lapanen on joko hihassa tai sohvan alla); haista vauvan pyllyä; riisu toppavaatteet; vaihda vaippa; pue vauva uudelleen; aseta vauva valittuun kulkuvälineeseen (vaunukoppa/turvakaukalo); pue omat vaatteet; hyssytä hikisenä huutavaa vauvaa; etsi omaa puuttuvaa hanskaa hattuhyllyltä; vedä hyllyn sisältö lattialle; valitse sittenkin toiset hanskat; ota käsilaukku, avaimet, lompakko ja puhelin sekä vauvan koppa; tarkista vielä ovella että kaikki tarvittava on mukana; ota rattaat (mikäli tarvitaan) esille varastosta/autotallista/eteisestä; lähde puolijuoksua matkaan; palaa takaisin sisälle hakemaan hoitolaukku; jatka matkaa.
Palaa takaisin kotiin viimeistään siinä vaiheessa kun hoitolaukussa ei ole enää ruokaa tai vaippoja, TAI kun lapsi on huutanut tauotta yli 15 minuuttia ja alat saada paheksuvia katseita kanssaihmisiltä.

3. Projektin arviointi
Ihan hyvinhän se meni. Huomenna uudestaan. Tai no, parin viikon päästä viimeistään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti