maanantai 28. tammikuuta 2013

Nukkuu, ei nuku, nukkuu, ei todellakaan nuku

Jotkut vauvat nukkuvat paljon. Meillä nukkuminen on aina enemmänkin poikkeuksellinen tilanne, joka ei yleensä kestä pitkään. Päiväunia houkutellaan usein parikin tuntia, ja kun uni viimein voittaa sitkeän taistelijan, autuutta kestää puolisen tuntia. Siinä ajassa ehtii juuri sopivasti aloittaa jotain, kun sängystä kuuluu "väää", ja aloitettu jää kesken. Ehkä tästä syystä nykyään tulee aloitettua aika vähän mitään tähdellistä.

Edellisen päiväunitauon käytin siihen, että latasin puhelimeen "Moving mouth"-sovelluksen. Siinä saa valita itselleen erilaisten vaihtoehtojen joukosta hassut piirretyt huulet, ja kun puhelinta pitää suun edessä ja puhuu, huulet liikkuvat samaan tahtiin. Seisoin peilin edessä, puhuin itsekseni, ja katsoin kun harvahampainen suu liikkui. Hirmu kätevä ja hyödyllinen appsi siis. Ja hyödyllisesti käytetyt 30 minuuttia.

Lueskelin vastikään Martin Baxendalen kirjaa 'Uusi vauva - Huoltajan opas'. Siinä oli kirjoitettu niin osuvasti vauvan nukutuksesta ja nukkumisesta, että lainaan tekstin tähän. It says it all:

"Uusi Vauvanne sisältää kaksi perusohjelmatoimintoa: "Unessa" ja "Valveilla". Valitkaa huolella ohjelma tai toiminta, jonka katsotte parhaiten sopivan Uudelle Vauvallenne.

"Unessa" -ohjelman valinta: Edellyttää seuraavia esivalmisteluita: kylvettäkää Uusi Vauvanne, pukekaa se lämpimästi, syöttäkää, röyhtäyttäkää, syleilkää, keinuttakaa käsivarsilla, asettakaa sänkyyn, laulakaa kehtolaulu, nostakaa syliin, vaihtakaa vaippa, röyhtäyttäkää, syleilkää, keinuttakaa, asettakaa vuoteeseen; vaihtakaa vuoroja, laulakaa kehtolaulu, nostakaa syliin, ruokkikaa, röyhtäyttäkää, vaihtakaa vaippa, laskekaa alas vuoteelle, nostakaa syliin, röyhtäyttäkää, laskekaa alas vuoteelle, laulakaa, huokaiskaa helpotuksesta, hiipikää pois huoneesta, pankaa sormenne ristiin ja koputtakaa puuta.

Seuraavat menettelytavat saattavat välittömästi käynnistää "Valveilla"-ohjelman: kovat äänet (esim. ovikello tai puhelimen hälytysääni, oven sulkeminen, kissan kehrääminen, nuppineulan putoaminen lattialle, hengityksen pidättäminen), mukavan asennon ottaminen tv:n ääressä, helpotuksen huokaisu, paukun kaataminen lasiin, "olemme poissa vain tunnin"-lausahduksen kuiskaaminen lapsenvahdille, sänkyyn ryöminen, silmien sulkeminen, nukahtaminen."

2 kommenttia:

  1. Oi niin kovin kouriintuntuvaa kuvausta :) Tykkään!

    Blogissani http://terhinlihapullat.blogspot.fi/ on sinulle haaste :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Terhi! :)
    Ihana haaste, tuohon onkin ilo vastata!

    VastaaPoista